ATEX inspecties

Gecertificeerd ATEX inspecteur

Na een 3 daagse training heb ik mijn certificaat voor ATEX inspecteur ontvangen.

Door het behalen van het certificaat is vastgelegd dat ik bewezen kennis heb over het inspecteren van ATEX apparatuur.
De normen die voor ATEX inspecties gehanteerd worden zijn de NEN-EN-IEC 60079-14 en 60079-17.

Na de installatie van ATEX apparatuur is het verplicht de apparatuur te onderwerpen aan een grondige inspectie voordat deze in gebruikt genomen wordt. De inspectie methoden zijn beschreven in de NEN-EN-IEC 60079-17:2014.

In de praktijk blijkt dat vele ATEX installaties niet correct zijn aangelegd of dat tijdens gebruikt defecten aan de apparaten zijn ontstaan. Door periodieke inspecties zullen deze eventuele gebreken aan het licht moeten komen zodat hierop de juiste acties ondernomen kunnen worden. Om goed te kunnen inspecteren is het noodzakelijk om kennis te hebben van de installatienorm NEN-EN-IEC 60079-14:2014

Ander nieuws van Rielex Advies

Werkgever verantwoordelijk voor explosieveiligheid

Afgelopen maand mocht ik een risicobeoordeling uitvoeren op een laboratorium in het kader van explosieveiligheid. Inderdaad: ATEX. In het laboratorium wordt veel gewerkt met brandbare vloeistoffen, de zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen. Ik hoor je denken: is het dan überhaupt wel zinvol om een gevarenzone indeling uit te voeren? Terechte opmerking. Ik leg het graag uit! Minimale hoeveelheden + eigenschappen Alles…

Geen kans op explosies na het opmaken van een EVD?!

Is de fabriek en/of omgeving veilig na het opstellen van een explosieveiligheidsdocument (EVD)? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Zo kort door de bocht zou ik niet willen gaan. Een EVD stel ik samen met mijn klant op. De reden dat ik het juist op deze manier doe, is omdat ik graag wil dat de werknemers in een…

“Een document waar je wijzer én bewuster van wordt; dáár heb je wat aan.”

Hans Berenschot is bedrijfsleider bij BIO Energiecentrale Harderwijk. Hij was ook verantwoordelijk voor het verkrijgen van een explosieveiligheidsdocument. Met de nadruk op was. Inmiddels is hij namelijk een samenwerking met Rielex Advies én een explosieveiligheidsdocument verder. Wij spraken hem hierover. Hoe ben je bij Rielex Advies terecht gekomen? “Eigenlijk kwam ik terecht bij Heinz Pol, van Pol Safety. Gezien de…