Een Big Bag of een Big Bang?!

Als veiligheidsexpert is het ‘rondje werkvloer’ een vast onderdeel van mijn routine. Dit is niet alleen noodzakelijk om te kunnen beoordelen welke mogelijke risico’s er op de loer liggen, maar ook erg interessant. Op deze manier loop ik namelijk letterlijk tegen de vraagstukken aan, waar mijn klanten mee worstelen. Tevens kan ik ze wijzen op gevaren waar zij zich soms nog helemaal niet bewust van zijn. Aan de hand van het ‘rondje werkvloer’ neem ik je graag mee in mijn wereld. Het doel? Bewustwording creëren en (explosie) gevaarlijke situaties herkennen.

Onlangs was ik bij een klant waar veel gewerkt wordt met Flexible International Bulk Containers (FIBC’s). In de volksmond beter bekend als Big Bags (je weet wel: die grote zakken, waar zand & grind voor de nieuwe tuin ook in aangeleverd wordt). De huis-tuin-en-keuken Big Bags vormen een risico wanneer er kleine, droge stofdeeltjes in worden opgeslagen. Door de wrijving van deze deeltjes kan er namelijk statische elektriciteit ontstaan tijdens het vullen of lossen. Ik was blij verrast om te zien dat deze klant hier al bewust van was, want er werd gebruik gemaakt van Ex gecertificeerde Big Bags (geschikt voor een ATEX stof zone). Klein, niet onbelangrijk, detail: deze Big Bags moeten wel worden geaard voordat het los- of laadproces start.

Ben jij je bewust van je werkomgeving? Laat het ons vooral weten. Vinden we leuk ?

Ander nieuws van Rielex Advies

Werkgever verantwoordelijk voor explosieveiligheid

Afgelopen maand mocht ik een risicobeoordeling uitvoeren op een laboratorium in het kader van explosieveiligheid. Inderdaad: ATEX. In het laboratorium wordt veel gewerkt met brandbare vloeistoffen, de zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen. Ik hoor je denken: is het dan überhaupt wel zinvol om een gevarenzone indeling uit te voeren? Terechte opmerking. Ik leg het graag uit! Minimale hoeveelheden + eigenschappen Alles…

Geen kans op explosies na het opmaken van een EVD?!

Is de fabriek en/of omgeving veilig na het opstellen van een explosieveiligheidsdocument (EVD)? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Zo kort door de bocht zou ik niet willen gaan. Een EVD stel ik samen met mijn klant op. De reden dat ik het juist op deze manier doe, is omdat ik graag wil dat de werknemers in een…

“Een document waar je wijzer én bewuster van wordt; dáár heb je wat aan.”

Hans Berenschot is bedrijfsleider bij BIO Energiecentrale Harderwijk. Hij was ook verantwoordelijk voor het verkrijgen van een explosieveiligheidsdocument. Met de nadruk op was. Inmiddels is hij namelijk een samenwerking met Rielex Advies én een explosieveiligheidsdocument verder. Wij spraken hem hierover. Hoe ben je bij Rielex Advies terecht gekomen? “Eigenlijk kwam ik terecht bij Heinz Pol, van Pol Safety. Gezien de…