NPR 3299:2019

Nieuwe norm voor acculaadstations

Tijdens het opladen van accu’s (let op: niet alle typen accu’s) komt er waterstofgas vrij. Hierdoor is er explosiegevaar bij acculaadstations. In een explosieveiligheidsdocument moeten de laadplekken en/of laadruimten dan ook worden beschreven en tevens moet worden bepaald of er sprake is van een ATEX zone.

In mei 2019 is er een nieuwe versie verschenen van de NPR 3299. In het kader van ATEX komt in bijna ieder bedrijf de NPR 3299 ook aan de orde. Immers in veel bedrijven zijn elektrische voertuigen, zoals heftrucks, veegmachines, stapelaars, etc. aanwezig en de accu’s in deze voertuigen moeten worden opgeladen.

De nieuwe NPR 3299:2019 is meer in lijn gebracht met de internationale norm voor tractiebatterijen, de NEN EN IEC 62485-3:2014. Hieronder een overzicht van de meest belangrijkste veranderingen in het kader van explosieveiligheid:

  • de veiligheidszone boven de batterij is vergroot van 0,5 m naar 0,6 m
  • aanpassing van de formule voor het berekenen van de ventilatie
  • aanpassing voor het bepalen van de laadstroom tijdens de gasfase ter voorkoming van statische elektriciteit dienen de voorschriften uit de NPR-CLC-IEC/TR 60079-32-1 te worden opgevolgd (meer leren hierover zie: online training statische elektriciteit)
  • werkzaamheden zijn alleen toelaatbaar indien is vastgesteld dat de acculader is uitgeschakeld en geborgd tegen onbedoeld inschakelen (LoToTo) (opmerking IAB: in de vorige editie stond dat werkzaamheden alleen worden toegelaten indien de directe omgeving niet explosiegevaarlijk is, het was beter geweest dit te laten staan, immers direct na het uitschakelen en in LoToTo zetten van een acculader is er nog steeds explosiegevaar)

Ander nieuws van Rielex Advies

Werkgever verantwoordelijk voor explosieveiligheid

Afgelopen maand mocht ik een risicobeoordeling uitvoeren op een laboratorium in het kader van explosieveiligheid. Inderdaad: ATEX. In het laboratorium wordt veel gewerkt met brandbare vloeistoffen, de zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen. Ik hoor je denken: is het dan überhaupt wel zinvol om een gevarenzone indeling uit te voeren? Terechte opmerking. Ik leg het graag uit! Minimale hoeveelheden + eigenschappen Alles…

Geen kans op explosies na het opmaken van een EVD?!

Is de fabriek en/of omgeving veilig na het opstellen van een explosieveiligheidsdocument (EVD)? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Zo kort door de bocht zou ik niet willen gaan. Een EVD stel ik samen met mijn klant op. De reden dat ik het juist op deze manier doe, is omdat ik graag wil dat de werknemers in een…

“Een document waar je wijzer én bewuster van wordt; dáár heb je wat aan.”

Hans Berenschot is bedrijfsleider bij BIO Energiecentrale Harderwijk. Hij was ook verantwoordelijk voor het verkrijgen van een explosieveiligheidsdocument. Met de nadruk op was. Inmiddels is hij namelijk een samenwerking met Rielex Advies én een explosieveiligheidsdocument verder. Wij spraken hem hierover. Hoe ben je bij Rielex Advies terecht gekomen? “Eigenlijk kwam ik terecht bij Heinz Pol, van Pol Safety. Gezien de…