Wijziging Arbobesluit

Op 23-01-2020 is het Arbobesluit, artikel 3.5e, gewijzigd.

Als uit de beoordeling van de gevaren in verband met explosieve atmosferen (bedoeld in artikel 3.5c, eerste lid, Arbobesluit) blijkt dat maatregelen nodig zijn, dat moeten die worden genomen. Dit dient schriftelijk te worden vastgelegd in een explosieveiligheidsdocument.

Tevens is in artikel 3.5e Arbobesluit is bepaald dat:
apparaten en beveiligingsmiddelen moeten worden gebruikt overeenkomstig de apparatencategorieën,
zoals bedoeld in het Besluit explosieveilig materieel 2016,
en moeten worden toegepast volgens de beschreven principes, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende gevarenzones.

In de gevarenzone moeten apparaten en beveiligingssystemen worden gebruikt die passend zijn bij de ingedeelde gevarenzone. Voor de gevaarlijkste zone mag uitsluitend apparatuur worden gebruikt die een zeer hoog explosiegevaarbeschermingsniveau biedt. Voor de minder gevaarlijke zones mag alleen apparatuur worden gebruikt van een zeer hoog of hoog explosiegevaarbeschermingsniveau en voor de minst gevaarlijke zone apparatuur van een zeer hoog, hoog of normaal explosiegevaarbeschermingsniveau.

Indien er voor een apparatencategorie géén apparatuur of beveiligingsmiddelen beschikbaar zijn (of niet op een redelijke termijn beschikbaar gaan komen), mag afgeweken worden van de principes, bedoeld in artikel 3.5e, onderdeel e, Arbobesluit. Er moeten dan wel aanvullende maatregelen genomen worden om te zorgen dat het explosiegevaar zoveel mogelijk wordt teruggedrongen. Indien de gebruikers weten dat de apparatuur of beveiligingsmiddelen meer dan één keer gebruikt zullen worden, moeten zij er voor zorgen dat die apparatuur of beveiligingsmiddelen beschikbaar komen. De gebruikers moeten dus bij de fabrikant vragen naar de ontwikkeling van deze apparatuur of beveiligingsmiddelen.

Ander nieuws van Rielex Advies

Werkgever verantwoordelijk voor explosieveiligheid

Afgelopen maand mocht ik een risicobeoordeling uitvoeren op een laboratorium in het kader van explosieveiligheid. Inderdaad: ATEX. In het laboratorium wordt veel gewerkt met brandbare vloeistoffen, de zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen. Ik hoor je denken: is het dan überhaupt wel zinvol om een gevarenzone indeling uit te voeren? Terechte opmerking. Ik leg het graag uit! Minimale hoeveelheden + eigenschappen Alles…

Geen kans op explosies na het opmaken van een EVD?!

Is de fabriek en/of omgeving veilig na het opstellen van een explosieveiligheidsdocument (EVD)? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Zo kort door de bocht zou ik niet willen gaan. Een EVD stel ik samen met mijn klant op. De reden dat ik het juist op deze manier doe, is omdat ik graag wil dat de werknemers in een…

“Een document waar je wijzer én bewuster van wordt; dáár heb je wat aan.”

Hans Berenschot is bedrijfsleider bij BIO Energiecentrale Harderwijk. Hij was ook verantwoordelijk voor het verkrijgen van een explosieveiligheidsdocument. Met de nadruk op was. Inmiddels is hij namelijk een samenwerking met Rielex Advies én een explosieveiligheidsdocument verder. Wij spraken hem hierover. Hoe ben je bij Rielex Advies terecht gekomen? “Eigenlijk kwam ik terecht bij Heinz Pol, van Pol Safety. Gezien de…